La Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia es va formar a la tardor de l’any 1990, gràcies a l’iniciativa de l’Orquestra de Cambra d’Igualada de cara a oferir als estudiants de música de la comarca la possibilitat de tocar conjuntament en una orquestra simfònica. En aquella època l’orquestra estava dirigida pel director Xavier Cassanyes i, la mitjana d’edat dels membres de l’orquestra era de 12 anys.

Durant la primera època, sota el suport del Consell Comarcal de l’Anoia, l’orquestra realitza diferents concerts als pobles de la comarca com Capellades, Prats de Rei o Calaf i la participació l’any 92 en l’Olimpíada Cultural a Sant Sadurní d’Anoia, amb la finalitat de donar-se a conèixer i portar la música simfònica a indrets on mai s’havia vist una formació orquestral d’aquestes característiques.

Des de l’any 1991, que fa la presentació en societat a la ciutat d’Igualada fins avui, l’orquestra hi ha realitzat concerts d’una manera habitual (Concerts de Festa Major i de Nadal, ja tradicional), participant activament en la vida musical de la ciutat.

L’any 1996 realitza el concert de Nadal amb l’obra “Nadal, poema simfònico-coral per orquestra, cor i soprano” de Mn. Valentí Miserachs (director de l’ Institut Pontifici de Música Sacra de Roma) obra que interpreta conjuntament amb el Cor Artesenc, la Coral Eswèrtia, la Coral Mare de Deu del Portal, la Coral Interanoia i la soprano Núria Mas, sota la direcció de Concepció Ramió. Aquesta obra està escrita expressament per el Pessebre Vivent de Prats de Rei, en el que actualment i de forma enregistrada es pot escoltar.

L’any 2002 grava conjuntament amb el cor infantil Aqualata l’ “Himne del Patge Faruk” del Mestre Joan Just, per la festa dels reis d’Igualada i l’any 2004 en motiu del Mil·lenari de la Basílica de Sta Maria estrena l’oratori “Mil Anys” amb música de Mn. Valentí Miserachs i llibret d’Antoni Dalmau. Compta amb la presència dels solistes Núria Mas, soprà, Marta Valero, mezzosoprà, Ferran Campabadal, tenor, Toni Marsol, baríton i Xavier Sans, baix, i la Cor del Mil·lenari formada per totes les corals d’Igualada, sota la direcció del mateix compositor. Aquesta mateixa obra es va interpretar a Barcelona el febrer del 2005 al Palau de la Música Catalana.

Ha realitzat concerts arreu dels Països Catalans i l’Estat Espanyol i ha participat a “XIX Festival internacional de Orquestas de Jóvenes” a la comunitat Murciana durant l’any 2000 . Ha actuat a importants auditoris (Múrcia, Castelló, Saragossa, Vitòria/Gasteiz o Cuenca) a més d’haver realitzat gravacions per Catalunya música i RNE.

L’orquestra ha col·laborat amb solistes com Josefina Rigolfas, Miquel Córdoba, Anna Comellas, Jordi Palet o Jordi Campos a més de donar l’oportunitat a alguns dels seus membres i joves intèrprets.

La JOSA és una de les impulsores i participants de la “Trobada de Joves Orquestres” que se celebra a la ciutat d’Igualada, i que és punt de trobada de joves orquestres amb la finalitat de realitzar un programa pedagògic amb directors professionals de gran rellevància com, Guerassim Voronkov, Jordi Mora, Salvador Brotons, Gonçal Comellas, Miquel Ortega, Xavier Puig o Santi Serrate i orquestres joves de Mallorca, Múrcia, Castelló, Saragossa, Cuenca, Vitòria/Gasteiz, Barcelona o Girona.

Al Nadal de l’any 1998 inicia el projecte de la JOSA–aleví , destinada als estudiants de música més joves; formació actualment consolidada que realitza ja de forma habitual diversos concerts (Concerts de Nadal, de final de Curs i audicions escolars).

Calendari JOSA | Taulell JOSA