La Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia es va formar a la tardor de l’any 1990, gràcies a l’iniciativa de l’Orquestra de Cambra d’Igualada de cara a oferir als estudiants de música de la comarca la possibilitat de tocar conjuntament en una orquestra simfònica. En aquella època l’orquestra estava dirigida per Xavier Casanyes i, la mitjana d’edat dels membres de l’orquestra era de 12 anys.

Durant la primera època, sota el suport del Consell Comarcal de l’Anoia, l’orquestra realitza diferents concerts als pobles de la comarca i l’any 92 en l’Olimpíada Cultural a Sant Sadurní d’Anoia, amb la finalitat de donar-se a conèixer i portar la música simfònica a indrets on mai s’havia vist una formació orquestral d’aquestes característiques.

Des de l’any 1991, que fa la presentació en societat a la ciutat d’Igualada fins avui, l’orquestra realitza concerts d’una manera habitual (Concerts de Festa Major i de Nadal, ja tradicionals), participant activament en la vida musical de la ciutat. Entre els projectes més destacats consta l’estrena i enregistrament de l’obra “Nadal, poema simfònico-coral per orquestra, cor i soprano” de Mn. Valentí Miserachs (director de l’ Institut Pontifici de Música Sacra de Roma) sota la direcció de Concepció Ramió l’any 1996;.

A partir d’aquest any agafa la direcció de l’orquestra David Riba, que en serà el titular al llarg de gairebé vint temporades. A l’any 2002, conjuntament amb el cor infantil Aqualata, enregistra l’ “Himne del Patge Faruk” del Mestre Joan Just, per la festa dels reis d’Igualada d’aquell mateix any; estrena l’obra “Mil anys” amb música de Mn. Valentí Miserachs i llibret d’Antoni Dalmau, sota la direcció del mateix compositor, l’any 2004 en motiu del mil·lenari de la Basílica de Santa Maria d’Igualada. Aquesta obra s’ha interpretat en diverses ocasions (2005,2015 i 2019) tant a Igualada com al Palau de la música catalana.

La JOSA ha participat en diversos cicles musicals i festivals arreu del país i de l’Estat Espanyol com: “XIX Festival internacional de Orquestas de Jóvenes” a la comunitat Murciana l’any 2000 o el “1er festival de corals Joves de catalunya” l’any 2017. 

L’orquestra ha col·laborat amb solistes com Josefina Rigolfas, Miquel Córdoba, Anna Comellas, Jordi Palet, Jordi Campos o Maria Florea a més de donar l’oportunitat a alguns dels seus membres i joves intèrprets. La JOSA ha tocat sota les ordres de directors professionals de gran prestigi com Guerassim Voronkov, Jordi Mora, Salvador Brotons, Gonçal Comellas, Miquel Ortega, Xavier Puig, Santi Serrate, Albert Gumí o Xavier Pagès.

Al Nadal de l’any 1998 inicia el projecte de la JOSA–aleví , destinada als estudiants de música més joves. Actualment aquest projecte és una formació estable amb una sòlida programació artística i pedagògica.

L’any 2016 assumeix la direcció de l’orquestra Josep Miquel Mindán.